Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riskabel matsedel kvarstår

Vilt, miljömärkt fisk samt ”naturbeteskött från djur betande på mark som inte lämpar sig för odling”, anses okej. Dessvärre är det senare dyrt och tillgången är otillräcklig, skriver signaturen K Larsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Slutreplik till MP och V, 24/5

Karin Pleijel (MP) och Grith Fjeldmose (V) svarar på varningen om en ”riskabel matsedel” att de inte avser att Göteborgs stad skall servera ”endast vegetarisk mat” enligt förslaget om ”Fossilfritt Göteborg”. Men de skriver samtidigt att omställning till ”mer vegetariskt är en av de viktigaste livsstilförändringarna för en hållbar (beboelig) planet”, och att de vill ”kraftigt” öka andelen grönt.

Vilt, miljömärkt fisk samt ”naturbeteskött från djur betande på mark som inte lämpar sig för odling”, anses okej. Dessvärre är det senare dyrt och tillgången är otillräcklig. Övrig icke vegetarisk mat som kyckling, ägg och mjölkprodukter nämns inte.

De vill driva vidare projektet ”Lärande hållbara måltider” för omställning till ekologisk och vegetarisk mat i förskola och skola. Övriga partier har dragit in budgeten.

Även med en liten andel naturbeteskött leder partiernas gröna inriktning till en näringsmässigt ”riskabel matsedel” för barn i förskola och skola. Bristande vegokunskap hos allmänheten har redan gett förödande konsekvenser, till exempel för mindre barn.

Risktagandet skall ses i ljuset av att klimatbesparingen är ett fragment av Göteborgs totala utsläpp av CO2-ekvivalenter på nivån 0,05 promille globalt.

K Larsson