Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Skansen Lejonet Foto:Laila Ekstedt /BILDSERVICE. Bild: Laila Ekstedt
Skansen Lejonet Foto:Laila Ekstedt /BILDSERVICE. Bild: Laila Ekstedt

Riksintresse offras för en järnvägsstump

Skansen Lejonet hade kunnat räddas om länsstyrelsen inte använt trollformler för sitt beslut att tillåta tunnelsprängningen i stället för att dra järnvägsspåret lite vid sidan av, skriver Torsten Olsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Under många göteborgares semesterledighet jobbar Trafikverket påpassligt med att ödelägga riksintresset Skansen Lejonet/Gullberget. Detta med länsstyrelsens formella godkännande. Myndigheten har tyvärr kommit fram till att 100 meter järnvägstunnel genom Gullberget är viktigare än bevarandet av Sveriges strategiskt mest betydelsefulla försvarsanläggning genom tiderna. Länsstyrelsen har alltså lyckats med konststycket att jämföra äpplen med päron.

Erik Dahlbergs ikonbyggnad och mästerverk från 1689, Skansen Lejonet, hade kunnat räddas om länsstyrelsen inte använt trollformler för sitt beslut att tillåta tunnelsprängningen i stället för att dra järnvägsspåret lite vid sidan av. Göteborg är på väg att förlora ett riksintresse för en järnvägstump.

Torsten Olsson

Göteborg