Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Visionsbild över Gamlestads torg i framtiden.  Bild: White arkitekter
Visionsbild över Gamlestads torg i framtiden. Bild: White arkitekter

Rekordpriser på kommunens mark bidrar till dyrare bostäder

Om kommunen menar allvar med sin oro för stigande priser och hyror så kanske de ska försöka motverka detta med att inte trissa upp markpriserna i kommunen, skriver Bo Ahlqvist.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det är många i vårt land som oroar sig, och berörs, av de stigande bostadspriserna. Det finns många orsaker till detta, bland annat det låga ränteläget och att efterfrågan på bostäder överstiger tillgången.

Vad som däremot sällan framförs i debatten är de höga priser som kommunen tar för försäljning av kommunal mark som ska bebyggas.

Politiker och tjänstemän stoltserar med att kommunen uppnått rekordhöga ersättningar för markanvisningar under senare tid. Dessa höga priser utgör ju en del av de byggkostnader som sedan drabbar de fastigheter som byggs och förstås påverkar den hyra som fastighetsägaren sedan behöver ta ut för att få sitt projekt att gå runt.

Två exempel på detta som sticker ut är området i Majorna (vid Fix-fabriken) och nu i dagarna en tomt i Gamlestaden som ska bebyggas med bland annat studentbostäder.

Om kommunen menar allvar med sin oro för stigande priser och hyror så kanske de ska försöka motverka detta med att inte trissa upp markpriserna i kommunen?

Bo Ahlqvist

LÄS MER: Stadens jätteaffär – sålde studenttomt för 54 miljoner

LÄS MER: Största hyreshusboomen sedan 70-talet i Göteborg

LÄS MER: Bytesaffär ratas – kan vara slutet för Bangårdsförbindelsen

LÄS MER: Klart för bygget av 400 nya lägenheter vid Fixfabriken i Majorna