Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Gunnar Lundmark/TT
Bild: Gunnar Lundmark/TT

Redovisa vinets hela innehåll

Det är skandal att Systembolaget inte tillåter oss konsumenter att få veta vad vinet innehåller, skriver Rudolf Sillén.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Väljer du vin utan att fundera på vad det kan innehålla? Vid besök på Systembolaget kan du få veta alkoholhalt och att vinet kan innehålla sulfiter. Ibland redovisas vilken druva som vinet är gjort av. På hylletiketten redovisas numera sockerhalten. Det är allt. När du besöker en restaurang och studerar vinlistan står det oftast bara vinets namn, årgång och pris. Varför får vi inte veta vad vinet innehåller?

Svaret är att det är förbjudet att ha innehållsförteckningar för vin. Anledningen är påtryckningar från vinproducenter och handelspolitiska skäl. Men ingen skulle köpa ett vin om man fick veta att det innehöll cancerframkallande och hormonstörande pesticider i halter 200 gånger högre än vad som är tillåtet för dricksvatten och att fem hälsovådliga ämnen använts för att manipulera smak

Vanliga viner innehåller oftast rester av farliga bekämpningsmedel, så kallade pesticider. Dessutom får 51 olika kemikalier användas. och arom.

Vanliga viner innehåller oftast rester av farliga bekämpningsmedel, så kallade pesticider. Dessutom får 51 olika kemikalier användas. Ekologiskt certifierade viner har en symbol med ett grönt märke som ett löv på etiketten. Dessa viner är tillverkade utan pesticider. Antalet kemikalier är begränsat till 36 och sulfithalten måste vara lägre än i vanliga viner. Ganska bra om man är rädd om hälsan.

Producenter av naturviner och biodynamiska viner har gått ett steg längre. Vinerna måste vara gjorda av ekologiskt odlade druvor. Jäsningen sker med druvans vildjäst för att få fram druvtypiska aromer. Inga kemikalier används förutom smärre tillsatser av sulfiter för hållbarhetens skull. Vill man vara säker måste naturviner vara producerade av en vingård som är certifierad för ekologisk produktion.

Det är skandal att Systembolaget inte tillåter oss konsumenter att få veta vad vinet innehåller. Den enda möjligheten, om man vill ha ett rent vin utan hälsovådliga kemikalier och utan manipulation, är därför att välja naturviner från ekologiskt certifierade gårdar.

Rudolf Sillén

vinimportör