Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Redovisa helheten i statistiken

Enligt citypolisen minskar antalet personrån i centrala Göteborg. En annan polischef ger motsatt bild, men då gäller det statistiken för personrån i hela Göteborg, skriver signaturen Faktanörden.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Vi läser ofta i media, bland annat i GP 27/1, om brott, i det här fallet personrån i centrala Göteborg som enligt en chef på citypolisen har minskat de fem senaste åren.

Men om vi vill se till helheten i stället och inte bara plockar ut en del och ser på brottsutvecklingen för personrån i hela Göteborg, så har de ökat med en tredjedel de fem senaste åren. Detta enligt en annan polischef.

Om vi vill se till helheten i stället och inte bara plockar ut en del och ser på brottsutvecklingen för personrån i hela Göteborg, så har de ökat med en tredjedel de fem senaste åren.

I detta sammanhang kan det vara av intresse också för helheten och för att få lite perspektiv att konstatera att antalet polisanmälda brott i Sverige för 50 år sedan var cirka 800 000 medan det förra året var över 1,5 miljoner. (Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå.) Då finns det ett stort mörkertal, eftersom många brott, bland annat mot handeln, aldrig polisanmäls eftersom handlarna vet att dessa brott har låg prioritet.

För 50 år sedan klarade rättsväsendet upp cirka 40 procent av alla polisanmälda brott medan det nu är nere på cirka 30 procent. Om man ser på personuppklaringsprocenten, så klaras bara 14 procent upp av handlagda brott. (Källa: Brå) Det har gått så långt att Brå inte längre använder begreppet uppklarade brott, utan i stället handlagda brott, för att snygga till en sorglig statistik, om man ser till helheten.

Glöm heller inte att det i varje brott finns ett brottsoffer och räknar man in familj, släkt, vänner och arbetskamrater, så handlar det om hundratusentals personer varje år. De ingår också i helheten.

Faktanörden