Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insändarskribenten ifrågasätter Morgan Johanssons uttalande. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Insändarskribenten ifrågasätter Morgan Johanssons uttalande. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Rörigt att bevisa hbtq-livet

Hur man ska kunna visa att förhållandet varit etablerat redan i hemlandet, nämner migrationsminister Morgan Johansson (S) inte, skriver Lars.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Läst i en TT-artikel i GP: ”Regeringen vill öka möjligheter till anknytningsinvandring för hbtq-flyktingar. Det framgår av ett nytt förslag som nu går ut på remiss. Enligt det nya, kompletterande förslaget ska undantag för det kravet kunna göras i fall ett par inte kunnat leva tillsammans på grund av att deras förhållande inte accepteras i den kultur paret levde i.”

Som migrationsminister Morgan Johansson (S) kommenterar: ”Om du är till exempel homosexuell och kommer från ett land där det är förbjudet helt enkelt, då kan du inte bo tillsammans eller gifta dig. Vi öppnar en möjlighet för att i de fallen kunna återförenas i Sverige. Men man måste kunna visa att det varit ett etablerat förhållande redan i hemlandet.”

Hur man ska kunna visa att förhållandet varit etablerat redan i hemlandet när skälet till att hbtq-personer ska få uppehållstillstånd som anhörig är just att förhållandet har varit tvunget att hållas hemligt i hemlandet, nämner Morgan Johansson dock inte. Sålunda ett lika lågt beviskrav som för asylsökande om deras ålder.

Lars

LÄS MER: De väntade sig ett liv utan barn – nu är John och Johan föräldrar

LÄS MER: EU tar ton mot homofobi