Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dagens generation däremot, gör i princip tvärtom mot vad vi gjorde, menar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Dagens generation däremot, gör i princip tvärtom mot vad vi gjorde, menar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Rättvist att tjänstepensionen är en generationsfråga?

Är det fler än jag som har konstaterat att tjänstepensionens storlek, som i allmänhet och för de flesta bygger på den pensionsgrundande inkomst du haft först efter 28 års ålder, faktiskt är en generationsfråga, skriver Anders E.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Om några månader går jag i pension. Är det fler än jag som har konstaterat att tjänstepensionens storlek, som i allmänhet och för de flesta bygger på den pensionsgrundande inkomst du haft först efter 28 års ålder, faktiskt är en generationsfråga?

Jag är född 1956 och oerhört många i min generation började arbeta direkt efter gymnasiet, för att därefter börja studera vid universitetet först vid cirka 30 års ålder (jag var själv 29 år och de flesta av mina klasskamrater på universitetet var ungefär jämngamla med mig). Med andra ord tillhör jag den generation som arbetade mellan cirka 19 och cirka 30 års ålder – de flesta av dessa års arbete får vi nu således inte tillgodoräkna oss när det gäller vår tjänstepension!

Dagens generation däremot, gör i princip tvärtom mot vad vi gjorde. De börjar på universitet direkt efter gymnasiet, är kanske också ute och reser med mera, och träder in på arbetsmarknaden först vid cirka 30 års ålder. Denna generation får med andra ord, i motsats till min generation, tillgodoräkna sig i princip hela sitt aktiva arbetsliv!

Är detta rättvist?

Anders E

LÄS MER: Så ökar inkomstpensionen nästa år

LÄS MER: Dags att gifta er – tänk på det här