Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Mer sällan pratar vi om trygghet eller lämplighet i att vara bland många barn för alla, skriver insändaren. Bild: NTB
Mer sällan pratar vi om trygghet eller lämplighet i att vara bland många barn för alla, skriver insändaren. Bild: NTB

Rädslan att missa pedagogiken styr föräldrarna

Alla vill sina barns bästa, och kan dras med i att det bästa för barnet är pedagogisk verksamhet redan i tidig ålder, skriver ”En fyrabarnsmamma”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

11/6 Mer tid på förskolan ingen bra idé!

Jag läste insändaren och tänker, ja, det är ju det här vi har skapat. Är själv fyrabarnsmamma och har varit hemma mycket med mina barn. Jag ville ha det så och jag såg också glädjen i syskonet att få vara med tillsammans med mig och bebisen.

Naturligtvis har det skapat en trygghet och också en samhörighet syskonen emellan. Men det blev i många fall ensamt. De flesta resonerar inte som jag och valde att ha syskonen kvar så mycket som möjligt på förskolan. Men, jag tror inte att det handlar om föräldrarnas roll för barnet i första hand, utan snarare vad barnet kom att missa i form av pedagogisk verksamhet då de istället var hemma med sitt lilla syskon.

Görandet blev viktigare än varandet. Och det är naturligtvis något vi har skapat i samhället. Ökad pedagogisk inriktning och lagstyrd verksamhet bidrar troligtvis till det.

Alla vill sina barns bästa, och kan dras med i att det bästa för barnet är pedagogisk verksamhet redan i tidig ålder. Så, vi får vad vi har skapat. Föräldrar ställer krav på att deras barn ska få ta del av det som de upplever att de inte kan ge själva, och barnet ska inget missa ”bara för att de får ett syskon”.

Mer sällan pratar vi om trygghet eller lämplighet i att vara bland många barn för alla.

Håller med tillfullo att det borde vara bäst och tryggast för barn att få mer tid med sina föräldrar än i stora barngrupper. Men det är väl ett helt annat ämne att dryfta, om man ens får tala om det i jämställdhetens namn.

En fyrabarnsmamma

LÄS MER: Min fyraåring utsätts för ”rumpleken” – förskolan gör inget

LÄS MER: Är det bättre för barn att ha syskon?