Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Martin Meissner

Rädda våra humlor och bin

Att elda fjolårsgräs innebär tyvärr att man också eldar upp övervintrande humlor och bin. Vill vi verkligen det?

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Varför måste det eldas så mycket torrt fjolårsgräs? Detta eldande tar död på massor av för oss livsviktiga humlor och bin och andra insekter som pollinerar våra blommor och vår gröda. Det vill säga de djur som ser till att det i framtiden finns mat på våra bord. För finns inte dessa insekter så blir det inte hellre några frukter och bär och spannmål att äta och laga vår mat av.

Var övervintrar dessa insekter? Jo, i stor utsträckning så kryper de ner i marken och i gräset på hösten. Det som sker på våren när man eldar fjolårsgräset är att då bränns insekterna ihjäl, dessa oskyldiga och för vår överlevnad så viktiga djur.

Om man nu absolut vill ta bor detta fjolårsgräs, använd en lövräfsa och räfsa ditt gräs. Eller låt gräset vara kvar, för det går inte många dagar förrän det nya gröna gräset täcker över fjolårsgräset. Dessutom bidrar det kvarlämnade fjolårsgräset och fjolårslöven till att gödsla din gräsmatta och dina rabatter om det får ligga kvar på marken.

Många andra djur gynnas också av att du lämnar kvar fjolårsgräs och löv i dina rabatter och gräsytor. Bland annat kommer du att få besök av igelkottar som letar mask och andra småkryp i dessa förmultnande löv och gräsrester.

Tycker man att långt fjolårsgräs är störande innan det nya gröna gräset börjar växa upp kan man klippa gräset kort sent på hösten, så är problemet löst.

Martin Stugholm