Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Rädda Emigranternas hus

Vi måste orka behålla denna utställning för att våra barn och barnbarn skall förstå hur det har varit, skriver Åke Johansson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

1,3 miljoner svenskar lämnade landet fram till 1920, det var mycket svåra tider i Sverige.

Nu har kommunen höjt Stiftelsen Emigranternas hus hyra med 45 procent och minskat stödet med 50 procent, verksamheten kan inte fortsätta efter sommaren. Verksamheten har en anställd. All annan personal arbetar utan ersättning helt ideellt med att ta hand om besökare och att sköta samlingarna. Detta kan inte göras billigare.

1,3 miljoner tvingades att söka sig till Nordamerika för att klara sig och kunna skicka pengar tillbaka till de som var kvar i det ”gamla landet”. Det var 25 procent av Sveriges befolkning som lämnade och det var de som orkade med en resa. Jag besökte Emigranternas hus nyligen och såg hur bedrövligt det var i landet då. Jag minns inte att det pratades om denna katastrof, ingen ville prata om hur eländigt det var.

Vi måste hitta en lösning på ekonomin så att vi inte sopar en tragisk del av vår historia under mattan.

Men vi måste orka behålla den fina och välskötta utställningen i Emigranternas hus så att vi inser hur illa det var för hundra år sedan i Sverige. Utställningen har cirka hundra besökare per dag varav tio skolklasser i veckan. Jag vill ta med mina barnbarn till Emigranternas hus och visa hur situationen var i landet och hur båtresan såg ut.

Vi måste hitta en lösning på ekonomin så att vi inte sopar en tragisk del av vår historia under mattan. Hela Sverige var drabbat. De ­absolut flesta som emigrerade lämnade Sverige just via den byggnad som Emigranternas hus fina utställning finns i.

Hela Sverige borde få information om hur läget var för hundra år sedan, hur svårt de hade det.

Vi måste orka behålla denna utställning för att våra barn och barnbarn skall förstå hur det har varit.

Åke Johansson