Rättvisans kvarnar mal långsamt

Det tar orimligt lång tid för rättsväsendet att hanter brottmål. Handläggningstiderna är förödande långa, oavsett om du är offer eller förövare, skriver Anders Lundvall.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Det är intressant att nu får vara en del i det som många drabbas av. Svårigheten att få till ett avslut som hör ihop med en kriminell gärning och att skurken äntligen åtalas och fälls och att brottsoffret kan gå vidare!

Jag gjorde en polisanmälan den 26 juni 2019. Presenterade alla bevis över ett begånget allvarligt brott och presenterade också förövaren. En förstående och engagerad polisman, verifierade alla bevis och sa ganska omgående ”detta kommer att drivas vidare till åtal!”, lita på mig!

Nu närmar vi oss mitten av januari, det vill säga cirka sju månader senare, och åtalet är fortfarande inte väckt.

Nu närmar vi oss mitten av januari, det vill säga cirka sju månader senare, och åtalet är fortfarande inte väckt. Brottet kan ge upp till två års fängelse. Med andra ord ett allvarligt brott, troligen i nivå med att slumpvis sticka kniven i någon i Brunnsparken.

ANNONS

Jag lider med dem som inte får upprättelse i våra rättssalar och måste vänta i evig tid. Jag kan leva med dröjsmålet, men betänk om du är beskylld för incest eller annan beskyllning som visar sig vara grundlös och som kan rasera ditt liv. Eller att du är ett våldtäktsoffer som väntar på upprättelse? Väntetiden till åtal kan säkert ibland kännas lika frustrerande för den utpekade gärningsmannen såvida denne inte ser det som en möjlighet att fortsatt en tid kunna hålla på med sina kriminella aktiviteter!

Förtroendet för rättssamhället blir naggat i kanten på grund av de långa handläggningstiderna.

Anders Lundvall

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS