Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid revideringen av psalmboken 1986 togs Fädernas kyrka bort, skriver insändaren. Bild: Janerik Henriksson/TT
Vid revideringen av psalmboken 1986 togs Fädernas kyrka bort, skriver insändaren. Bild: Janerik Henriksson/TT

Psalmen som säger mycket om Sverigedemokraterna

Den som är intresserad av vad Sverigedemokraterna är kan inte förbi se de värderingar som syns så tydligt i ”Fädernas kyrka”, skriver Anders Carlberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det finns en diskussion om vad Sverigedemokraterna egentligen står för. Har partiet normaliserats, lämnat sitt rasistiska och högernationalistiska arv bakom sig eller är det fortfarande ett parti som representerar starkt konservativa värderingar och en reaktionär människosyn?

Aron Emilsson, partiets kulturpolitiske talesperson uttalade sig i Sveriges Radios Människor och tro 4 februari 2021 om partiets förhoppningar inför den svenska psalmbokens revidering. Enligt Emilsson vill Sverigedemokraterna att psalmen Fädernas kyrka får en plats i den officiella psalmboken.

Hela psalmen är starkt nationalistisk och patriarkal.

Fädernas kyrka är en psalm som skrevs som en hyllning till en storsvensk treenighet kring Gud, kungen och fosterlandet år 1909 när stora delar av svensk politik inte självklart slöt upp kring den parlamentariska demokratin. Den infördes i psalmboken 1937, då nazistiskt tänkande tog sig in och gillades i stora delar av etablissemanget i Sverige.

Vid revideringen av psalmboken 1986 togs Fädernas kyrka bort – psalmen var inte längre i takt med tidens antinationalistiska, internationalistiska och egalitära strömningar. Men nu vill alltså Sverigedemokraterna ha den tillbaka.

Vad är det då man kan reagera på i texten som ur tiden och stötande. Hela psalmen är starkt nationalistisk och patriarkal. Kvinnans underkastelse, Gud som svenskarnas redskap för maktutövning, en kristen tro som är liktydig med att gå ut i krig. Det manifesteras i verser som dessa:

”Kristet och fritt vill Sverige bo,

råda för landet allena.

Därom i manlig och kristen tro,

därom i strid eller lagfäst ro

konung och folk sig förena”

”Fädernas Sverige sig kämpat fram.

Kristus var med det på banan,

visade vägen för trofast stam:

Kristus är trofast och svek är skam;

korset stod tecknat på fanan”

Den som är intresserad av vad Sverigedemokraterna är, vad de står för i dag i förhållande till sina rötter i nynazistiska, rasistiska föreningar, kan inte förbi se de värderingar som syns så tydligt i Fädernas kyrka.

Anders Carlberg

LÄS MER: Ulf Kristersson öppnar för avtal med Sverigedemokraterna

LÄS MER: Väljarna har tagit emot L:s besked med en gäspning