Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: CHRISTINE OLSSON / TT
Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Prova att bli vegan för en dag

Man kan variera sig i det oändliga med delikata rätter som är nyttiga, och inte har inneburit att djur utsatts för lidande och död, skriver Henrik Scheutz.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Fram till i mitten av 1990-talet var veganism okänt för de flesta, och ännu missbrukas och misstolkas begreppet vegan. Veganism är inte främst en ungdomsrevolt, även om det framför allt är många ungdomar som på senare tid har blivit veganer, efter att ha fått insikt om det oerhörda lidande som ofattbart många djur utsätts för.

Det är definitivt inte bara unga som valt denna sunda livsstil. Jag känner många medelålders och äldre som är veganer. Det finns de som levt på vegankost i 50–60 år, eller ännu längre.

En vegan är alltså en person som lever utan animaliska produkter såsom kött, fisk, mejeriprodukter, ägg, gelatin, skinn med mera. Har man väl bestämt sig för att undvika animaliska produkter är det inte alls svårt, och det är absolut ingen tråkig mat – tvärtom.

Man kan variera sig i det oändliga med delikata rätter som är nyttiga, och inte har inneburit att djur utsatts för lidande och död.

Den 1 november är det internationella vegandagen. Bryt invanda mönster och passa på att upptäcka god, färgglad, nyttig mat denna dag!

Försök att vara öppen och prova – för djurens, hälsans och även miljöns skull!

Henrik Scheutz