Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Alla är offer: patienter, läkare och övrig vårdpersonal, menar insändarskribenten. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Alla är offer: patienter, läkare och övrig vårdpersonal, menar insändarskribenten. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Protestera mot landstingens tyranni!

Det behövs en "we too"-rörelse inom primärvården. Alla är offer: patienter, läkare och övrig vårdpersonal, skriver Marie Olofsson, äldre distriktssköterska.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

De flesta av oss har råkat ut för det: Landstingets centralbaserade bokningssystem 1177.se, Vårdguiden där man kan ägna timmar åt att studera olika förslag till hjälp/självhjälp.

Många patienter som söker vård har vare sig tid eller ork att ögna igenom sida upp och sida ner med info för att sedan konstatera att man behöver någon erfaren att konferera med, som har tid att bedöma + hjälp med bokningen.

Om man är kapabel att boka själv på nätet ska man först tröska igenom olika "steg" för att vara "berättigad" till en läkartid. Dessa steg, ska då helst leda till slutsatsen, att man INTE behöver gå till läkare, utan helst till någon annan vårdgivare, såsom fysioterapeut eller distriktssköterska. Dessutom ska man efter genomläsning försäkra (för att komma vidare) "jag har tagit del av den fullständiga informationen", alltså att bokade tider endast gäller för EN åkomma. Det sista är helt logiskt. Man får max 20 min. Det gäller att fatta sig kort. Någon längre konversation är inte möjlig.

Var finns helhetsbedömningen, empatin? Luften i systemet?

Samma quick-fix inställning blir det om man ringer sin vårdcentral. Mycket knapert med tider och många passar inte för det här systemet – man behöver TID.

Var finns helhetsbedömningen, empatin? Luften i systemet? Primärvården är helt klart underdimensionerad och måste förändras från grunden. Det är inte bara att räkna "pinnar" och premiera unga och friska – där doktor Kry med flera kan ha en funktion samtidigt som det dränerar vårdcentralerna på pengar.

Det behövs en "we too"-rörelse inom primärvården. Alla är offer: patienter, läkare och övrig vårdpersonal. Protestera mot landstingens byråkrati/tyranni! Ge vårdcentralerna mer självbestämmande – dölj INTE resursbristen!

Marie Olofsson, äldre distriktssköterska

LÄS MER: Så skyddar du dig som konsument mot bluffmakare

LÄS MER: Här kan du boka antikroppstest i Västra Götalandsregionen