Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Daniel Bernmar (V), oppositionsråd Göteborg. Bild: Robin Aron

Privata vinster är problemet

Vänsterpartiet vill att kravet på att återinvestera vinsten i verksamheten ska gälla även för privata aktörer i välfärden, skriver Daniel Bernmar (V).

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

till Håkan Hansson, 9/5

Det är väl känt att Vänsterpartiet vill stoppa vinsterna i välfärden. I Sverige går flera miljarder av det vi betalar i skatt för välfärd i stället till privata vinster. Dessutom går ofta vinsterna till riskkapitalbolag som ofta gör allt de kan för att smita ifrån skatt.

Håkan Hansson undrar varför Vänsterpartiet var emot att privata välfärdsföretag tar ut vinst, men inte emot att kommunala bolag gör vinst. Anledningen är att de kommunala bolagen återinvesterar vinsten i sin egen verksamhet. Med undantaget för ett fåtal bolag där vinsten kan användas till en annan verksamhet, exempelvis kan vinsten från Göteborg energi eller Liseberg användas till att minska barngrupperna i förskolan eller anställa fler i äldreomsorgen. Vänsterpartiet vill att kravet på att återinvestera vinsten i verksamheten ska gälla även för privata aktörer i välfärden.

Hansson har med andra ord missuppfattat mig om han tror att jag är emot att bolag gör vinst. Det jag är emot är att pengar som skulle gått till välfärd i stället går till privata vinster.

Daniel Bernmar (V)

oppositionsråd Göteborg