Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Bild: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Politiska beslut är boven i dramat

Det är politiker som har beslutat om att det ska sparas på barnen i Göteborg och det är politiker som gjort att det fria skolvalet blivit allt annat än fritt, skriver Kim M.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

27 /5 Det fria skolvalet är inte boven i dramat

22/5 Skrota det fria skolvalet

Att skolval i grunden är bra och viktigt håller jag med om, det tror jag att många gör.

Men det är politiska beslut som är orsaken till att skolvalet i Göteborgs stad har blivit en katastrof och till att det ”fria” skolvalet för mer än 1500 barn har blivit allt annat än fritt.

Det är politiker som har beslutat om att det ska sparas på barnen i Göteborg och att skolan ska genomföra omfattande besparingar som tvingat fram nedskärningar på både antalet skolplatser och lärare. Detta trots att Göteborgs stad som kommun går med överskott i miljardklassen.

Det är politiker i grundskolenämnden som beslutat om de antagningsregler som förvaltningen följer när de placerar barn i Göteborgs skolor.

Det är politiker i grundskolenämnden som beslutat om de antagningsregler som förvaltningen följer när de placerar barn i Göteborgs skolor. Detta trots att nämnden genomförde en riskanalys som tydligt pekade på just det som nu händer.

Det är politiker i grundskolenämnden som beslutat att inte förändra antagningsreglerna. Detta trots att reglerna för ett år sedan dömdes ut av skolväsendets överklagandenämnd då de bryter mot kraven på objektivitet, saklighet och icke-diskriminering.

Dessa politiska beslut har lagt grunden till att över 1500 barn inte fått något av sina skolval och att över 2600 barn inte fått sitt förstahandsval. För dessa barn har Göteborgs stads ”fria” skolval blivit allt annat än fritt.

Kim M

LÄS MER: Chefen för grundskoleförvaltningen: Fler elever än platser i skolan

LÄS MER: Efter skolvalskaoset: S, D och V vill avveckla aktivt skolval