Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Politikernas klimatoro ett spel för gallerierna

Fina ord från politiker hjälper inte så länge det byggs nya oljeraffinaderier, terminaler för import av fossila bränslen eller utbyggnader av flygplatser, skriver signaturen Sojapojken.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Äntligen har vetenskapen fått full uppbackning från världens politiker. Efter de globala skolstrejkerna så är det bara tvångsmässigt motvalls högerpartier som förnekar klimatförändringarna och fossilindustrins ansvar. Men ändå händer inget konkret.

Fina ord från politiker hjälper inte så länge det byggs nya oljeraffinaderier, terminaler för import av fossila bränslen eller utbyggnader av flygplatser. Om inte politikernas ”oro” följs med handling så är den bara ett spel för gallerierna.

Lyckligtvis är det mängder av vanliga människor som tar ansvaret istället. Det folkliga motståndet mot Preems planer i Lysekil växer, i augusti planerar Flyglarm Arlanda en aktion mot flygplatsens utbyggnad och i september blir det civil olydnad i Göteborg mot den planerade fossilgasterminalen i hamnen. I slutet av september kommer en global strejk för klimatet gå av stapeln.

Där politikerna sviker måste folkrörelser och vanliga människor kliva fram. Det handlar om våra möjligheter att leva på jorden och det kan inte tas någon hänsyn till fossilbolagens särintressen.

Sojapojken