Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Miljöpartiets politik vilar på tre solidariteter: med naturen, kommande generationer och människor i hela världen, skriver de två representanterna för Miljöpartiet. Bild: Janerik Henriksson/TT
Miljöpartiets politik vilar på tre solidariteter: med naturen, kommande generationer och människor i hela världen, skriver de två representanterna för Miljöpartiet. Bild: Janerik Henriksson/TT

Politik är att hantera målkonflikterna

Visst kan det finnas målkonflikter, men inget talar för att hårda tag mot flyktingar innebär att barn som har det svårt idag får det bättre, skriver Azar Hedemalm och Aida Badeli från Miljöpartiet i sin replik till signaturen Hans W.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

12/7 Vart tog nyckelfrågorna vägen, Miljöpartiet?

Miljöpartiets politik vilar på tre solidariteter: med naturen, kommande generationer och människor i hela världen. Därför är klimatfrågan så central för oss. Därför jobbar vi också för en human flyktingpolitik. Vi har länge kämpat för jämställdhet och att barnkonventionen skulle bli svensk lag — det var en glädjens dag när detta blev verklighet januari 2020.

Ungas framtidshopp

Hans W tar upp de ungas framtidshopp. Det är en fråga vi tar på stort allvar, inte minst i ljuset av ökad psykisk ohälsa och segregerade skolresultat. Lokalt arbetar vi envist för ett jämlikt Göteborg som är bra för människor och miljö. Några exempel är att vi vill se en blandad sammansättning av bostäder i alla områden, där plats för nyanlända finns med från början, skolor av hög kvalitet överallt och en blandad elevsammansättning i varje skola. Miljöpartiet har länge stått upp för Gårdstensbostäders framgångsrika modell för att bryta en negativ utveckling i förorten. Idag vägleder den hela staden, och inspirerar i Sverige.

Ja, det kan finnas målkonflikter. Men också andra aspekter, som att inget talar för att hårda tag mot flyktingar innebär att barn som har det svårt idag får det bättre.

Hur en hållbar, human och reglerad flyktingpolitik ser ut i en oförutsägbar värld är komplext. Vi behöver ta vårt ansvar globalt och inom Europa. Vi behöver dessutom vara lyhörda för konsekvenserna och helheten i vår politik, där ingår en väl fungerande integration.

Finns målkonflikter

Nyckelfrågan är det Hans W kallar motsägelsen mellan att ta emot många migranter och förmågan att utifrån barnkonventionen ta hand om barns rättigheter. Ja, det kan finnas målkonflikter. Men också andra aspekter, som att inget talar för att hårda tag mot flyktingar innebär att barn som har det svårt idag får det bättre. Politik är att navigera i ett landskap av målkonflikter. Det är dock inte är unikt för migrationsfrågan, utan något som gäller generellt. Det Miljöpartiet står för är långsiktighet med våra tre solidariteter som vägvisare. Ett debattklimat med högt i tak partiinternt, liksom en respektfull och nyanserad publik debatt är viktiga ingredienser som för både sakfrågorna och samhällsklimatet i en positiv riktning.

Azar Hedemalm, ordförande Miljöpartiet de gröna i Göteborg

Aida Badeli, språkrör Grön Ungdom