Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Fulhetens rättframma hållning fungerar som en retorisk vändning mot klimatmål och goda strävanden, skriver insändaren. Bild: Anders Wiklund/TT
Fulhetens rättframma hållning fungerar som en retorisk vändning mot klimatmål och goda strävanden, skriver insändaren. Bild: Anders Wiklund/TT

Poängen med SUV:ens fulhet

I en värld där unga har alla skäl att förtvivla, är suven den fritt valda ignoransens främsta uttryck, skriver ”Hellre tänkande än individualistiskt tankad”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Klimatkrisen är ett faktum. Ändå fylls våra vägar och städer av allt fler suvar. Suvarna står för den största utsläppsökningen efter energisektorn. Deras utsläpp överskuggar den minskning så kallade miljöbilar står för.

Under pandemin, då utsläppen minskat totalt med 7 procent, så har suvarnas ökat med 0,5 procent. (IEA. World Energy Outlook 2019 & 2020).

Suvens succé beror nu knappast på att dess klimatpåverkan förbigås. En jättebil säljer inte för att den är liten. Inte heller därför att klimatkrisens orsaker ”förnekas” som om verkliga missförstånd förelåg. Suven får tvärtom sin verkliga mening i relation till klimatkrisen. I en värld där unga har alla skäl att förtvivla, är suven den fritt valda ignoransens främsta uttryck; en retorik i plåt och plast, verksam i fullt dagsljus.

Bilar har alltid designats enligt sin tids ideal för att erbjuda bilisten en attraktiv självbild. Förr i världen speglades modernitet och framtidsdrömmar i bilarnas eleganta linjer.

I stället för att hyckla, vinner den genom att hävda rätten att köra över andra.

En onödig jättebil i klimatkrisens tid har bara det motsatta att bjuda på. Men metoden att framhäva den destruktiva bristen som ideal, är både beprövad och framgångsrik. Därför rullar suven fram överallt som en sluten, blank kapsel, ämnad att ta plats enligt uttryckets mest tidsriktiga betydelse.

Dess uppsvälldhet är inte luxuöst livsbejakande eller ens komisk, däremot ful. Fulhetens rättframma hållning fungerar som en retorisk vändning mot klimatmål och goda strävanden. Utformad på uppdrag av världens mäktigaste skurkar, för skurkaktiga syften, är det därför ingen nackdel för suven att den omöjligt klär i drömmande linjer.

I stället för att hyckla, vinner den genom att hävda rätten att köra över andra. Som symbol för vår tids liknöjda arrogans och svek är den given: En självbelåten koloss som flinande ser ner på och tvingar undan allt i sin väg, innan den gasar vidare med aktern i vädret som ett manifest.

Hellre tänkande än individualistiskt tankad

LÄS MER: Här är Volvobilarna efter corona – så ser vägen framåt ut

LÄS MER: Svårt att nå de svenska klimatmålen

LÄS MER: Rödgrönrosa vill förbjuda fossil reklam i Göteborg