När man inser mängden av plaster och deras olika egenskaper  förstår man kanske också vilka svårigheter som inställer sig vid återvinning, skriver Bengt Johansson.
När man inser mängden av plaster och deras olika egenskaper förstår man kanske också vilka svårigheter som inställer sig vid återvinning, skriver Bengt Johansson. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Plaståtervinning med förhinder

Att återvinna plast är komplicerat. EU-kommissionens Frans Timmermans vet inte vad han pratar om när han gör utspel om att all förpackningsplast i EU ska vara återanvändbar 2030, skriver Bengt Johansson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

EU-kommissionens vicepresident Frans Timmermans deklarerar att all förpackningsplast skall vara återanvändbar 2030.

Detta uttalande som han nyligen gjorde i The Guardian är så dumt och visar så liten kunskap om plast att man baxnar. Det ligger naturligtvis helt i linje med den inkompetens som styr EU. Bara i Europa produceras det cirka 64 miljoner ton plast per år. Av den plasten är en majoritet polyeten, en termoplast som i och för sig är återvinningsbar men som är för dyr att återvinna till något vettigare än eventuellt leksaker och nya plastpåsar.

De i Europa producerade 64 miljoner tonnen är olika typer av plast såsom PVC, polyester, polypropen, polyethylene terephthalate (PET), polystyren, polykarbonat, akryl, acetal, nylon och ABS. Utöver dessa så finns det blandningar där flera plaster fogas samman för att ges specifika egenskaper.

ANNONS

När man inser mängden av plaster och deras olika egenskaper så förstår man kanske också (dock inte Timmermans) vilka svårigheter som inställer sig vid återvinningen. Skall man få ekonomi och något användbart av den återvunna plasten så måste alla plaster identifieras och separeras, vilket är näst intill omöjligt.

Detta illustreras av Ekot avslöjande nyligen som visar att hälften av all den plast som lämnas till återvinning i Sverige sorteras bort och går direkt till förbränning. Sammantaget är det endast cirka 20 procent av all plast som återvinns till ny plast.

Bengt Johansson

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS