Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Träd har två egenskaper som motverkar jordklotets temperaturhöjning: De tar till sig koldioxid och de kyler luften i sin omgivning genom fotosyntesen, skriver insändaren. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Plantera träd för klimatets bästa

Vill vi motverka vidare klimatförsämring får vi inte enbart fokusera på att försöka minska koldioxidutsläppen, skriver Lars Björk.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

För en tid sedan talade en klimatforskare om för mig att den värsta växthusgasen är vattenånga. Inte förrän nyligen kom jag att tänka på att ju varmare luften är, desto mer vattenånga kan den innehålla.

Ökad temperatur i luften ökar halten av den värsta växthusgasen vattenånga och den sammanlagda ökade mängden växthusgaser medför en temperaturökning på jordklotet vilket således ytterligare ökar mängden vattenånga i luften. Då hamnar vi i en ond spiral som medför att om vi väntar för länge med att göra något, så hjälper det inte ens att vi minskar koldioxidutsläppen till noll.

Skog är lösningen

Jag har också tänkt att vi har tidigare eldat mycket med kol utan att märka någon markant temperaturökning, inte förrän man började hugga ner regnskog blev temperaturökningen märkbar. Det bästa sättet att minska temperaturen är, som jag ser det, att plantera träd överallt där det överhuvud taget är möjligt. Träd har två egenskaper som motverkar jordklotets temperaturhöjning: De tar till sig koldioxid och de kyler luften i sin omgivning genom fotosyntesen.

Vill vi motverka vidare klimatförsämring får vi inte enbart fokusera på att försöka minska koldioxidutsläppen, för då kommer vi inte att lyckas. Vi måste sluta skövla regnskog och plantera många nya träd.

Lars Björk