Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pensionen blir vad den blir – se över systemet nu!

Är riksdagsledamöterna nöjda med en allmän pension på runt 45 procent av slutlönen, skriver tre företrädare för SPF.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Pensionsnivåerna blir allt lägre, ofta räcker inte ens ett långt arbetsliv för en god pension. Den allmänna pensionen har sjunkit så pass att tjänstepension blivit en nödvändighet och behovet av att arbeta flera år efter 65 för en rimlig pension har ökat kraftigt för många.

När medellivslängden ökar justerar pensionssystemet nämligen automatiskt ner pensionen om man inte arbetar längre. Utan hänsyn till om människor kan gå i pension några år senare eller till pensionärernas ekonomiska standard. Detta sker utan politiska beslut och debatt och utan kommunikation med väljarna.

Staten behöver varken ta ansvar för rimliga pensioner eller en realistisk arbetsmarknad i högre åldrar. Pensionen blir vad den blir. Risken i pensionssystemet ligger hos individen. Hur många av väljarna här i Västra Götaland känner till att det är så här?

En total översyn av hela systemet behövs.

Flera förändringar krävs för både dagens och framtidens pensionärer. I en offentlig pensionslösning kan inte sjunkande pensioner och växande arbetslivskrav vara de enda alternativen. Pensionssystemet måste bli en socialförsäkring, med jämvikt mellan olika mål och där risker delas. I systemet behövs inte enbart finansiell hänsyn som idag, utan också social hänsyn – till pensionsnivåer, arbetsmarknad och trygghetssystem.

En total översyn av hela systemet behövs. Vad fungerar väl och mindre väl i systemet? Och vad tycker riksdagsledamöterna här från Västra Götaland? Är ni nöjda med en allmän pension på runt 45 procent av slutlönen? Är det rättvist att 40 års arbete på heltid med normal lön ger ungefär samma pension efter skatt som för den som inte har lönearbetat alls?

Är det rimligt att åldern till vilken löntagarna bör arbeta ökar varje år utan att det finns en reell arbetsmarknad för alla efter 65 år?

Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna

Lena Gustafsson, distriktsordförande SPF Seniorerna Göteborg

Ann-Christine Baar, distriktsordförande SPF Seniorerna Bohuslän

LÄS MER: Så spar du ihop till din egen tjänstepension

LÄS MER: Pensionen som kan avgöra din ålderdom