Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu står vi återigen i en sommar där det fattas mer personal än någonsin, skriver insändaren. Bild: Isabell Höjman/TT
Nu står vi återigen i en sommar där det fattas mer personal än någonsin, skriver insändaren. Bild: Isabell Höjman/TT

Patientsäkerheten hotas – men arbetsbelastningen ökar

Det är på tiden att ansvariga politiker och sjukhusledning lyssnar på oss! Det räcker inte med ett tack i ett "sommarbrev", skriver Carina Jonsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Att sjukvården under det senaste året varit under stor press har inte undgått någon. Vi har kämpat oss igenom en pandemi som satt stora spår hos oss sjukvårdspersonal. Vi har kämpat för våra patienters liv. Vi har smittats genom våra arbeten och blivit ordentligt sjuka, en del med bestående men i form av trötthet, huvudvärk, muskelvärk med mera.

Vi har under större delen gått underbemannade på våra vårdavdelningar och utfört uppgifter vi aldrig träffat på förut, men vi har lojalt gjort det och även ställt upp för att täcka schemaluckor när våra kollegor blivit sjuka.

Redan i höstas och tidigt under våren i år slog vi larm till regionstyrelsen samt vår sjukvårdsledning, om vår orimliga arbetssituation och hotade patientsäkerhet, utan att få något gehör för detta!

Sänkt grundbemanning

Nu står vi återigen i en sommar där det fattas mer personal än någonsin. Då löser ledningen det med att sänka grundbemanningen per antal patienter för att någotsånär få ihop schemat och klara patientflödet! Något vi inte ens kunde ha klarat före sommaren. Chefer säger upp sig och lämnar, specialistläkare säger upp sig och lämnar, och nu slutar även vi sjuksköterskor och undersköterskor.

Man kan inte producera hur mycket vård som helst, när det inte finns personal som kan sköta produktionen.

Vi har fått mer än nog! Som en sista spik i kistan vill ledningen nu införa basscheman och tjänstgöring varannan helg från i höst? Det finns ingen personal kvar i höst att sätta på dessa schemarader, vem ska vårda patienterna? Vi ropar och ropar för våra patienters skull och för deras säkerhet, vad får vi för svar? Jo, försämrade arbetsförhållanden, ständiga överbeläggningar och arbeta dubbla turer för att täcka upp för varandra.

Den här vården är inte patientsäker och det är på tiden att ansvariga politiker och sjukhusledning lyssnar på oss! Det räcker inte med ett tack i ett "sommarbrev". Vi kräver ordentlig bemanning för att klara det stora inflödet av patienter som kommer till oss. Kan man inte ordna detta får helt enkelt vårdplatser stängas! Man kan inte producera hur mycket vård som helst, när det inte finns personal som kan sköta produktionen. Enkel matematik tycker vi!

Carina Jonsson, sjuksköterska Kungälvs sjukhus

LÄS MER: Vården hårt belastad – trots färre coronapatienter

LÄS MER: Barnmorska på Östra: Det kommer inte ”gå runt”

LÄS MER: Barnmorskor måste också kunna ha semester