Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Exemplen på ekonomiska tokigheter inom sportens värld är hur många som helst, menar insändarskribenten. Bild: Antonio Calanni

Pandemi och galen ekonomi

Coronapandemin har stor påverkan på den globala ekonomin, men sportstjärnorna tjänar ändå enorma summor med pengar, skriver ”Ej avundsjuk”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Den pågående coronapandemin ställer till med problem på många områden, inte minst inom ekonomin. Den ekonomiska situationen tycks dock inte vara lika besvärlig överallt, inom vissa områden tycks det fortfarande finnas hur mycket pengar som helst, jag tänker nu i första hand på sportens värld.

Nyligen kunde man läsa om den italienska fotbollsklubben Juventus som vill bli av med sin största stjärna. Denne kostar klubben 240 miljoner kronor per år – för att spela fotboll! Även om han ligger i topp i löneligan är antalet spelare i Italien och Spanien som tjänar 50 miljoner kronor per år ganska stort så tillsammans handlar det om stora summor.

Nu är det inte bara i dessa länder som lönerna är generösa. Det berättades nyligen också om en spelare i ett Londonlag, som inte hade spelat en match på hela sommaren men ändå kunde lyfta en lön om 4 miljoner kronor per vecka.

Om en forskare efter 30–40 års arbete lyckas komma fram till en lösning på något problem till gagn för hela mänskligheten, kan vederbörande i bästa fall belönas med ett Nobelpris och utöver medalj och diplom 8-10 miljoner kronor.

Exemplen på ekonomiska tokigheter inom sportens värld är hur många som helst. Jo, jag är mycket idrottsintresserad men kan inte blunda för de ekonomiska överdrifterna inom sportens värld med tanke på alla andra problem världen över som inte får någon lösning just för att det saknas pengar.

Ej avundsjuk