Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Vidar Ruud
Bild: Vidar Ruud

Otidsenligt jordbruksstöd

Det är inte jordbruksstödets förtjänst att hushållens matkonto har utvecklats positivt, det är snarare jordbrukets allmänna effektivisering, skriver Ingemar Bengtsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Palle Borgström, GP Debatt, 27/11

Palle Borgström, ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, går till storms mot kritikerna av EU:s jordbrukspolitik, CAP. Han hyllar EU:s gemensamma jordbruksprogram och förbinder det med det faktum att andelen av budgeten som hushållen lägger på mat har gått ner från 30 till 12 procent sedan 60-talet.

Men förklaringen till denna positiva utveckling ligger i jordbrukets mekanisering och allmänna effektivisering. Antalet sysselsatta i jordbruket har drastiskt minskat. Kopplingen till CAP är helt vilseledande.

Kärnan i CAP ligger i de gemensamma jordbrukssubventionerna, där Sverige blir en stor förlorare. Bakgrunden till upplägget står att finna i de speciella förhållanden som rådde i efterkrigstidens Europa. Den ordningen har därefter permanentats på grund av de starka krafter som försvarat den, bland andra vin- och tobaksodlare.

Stöd till jordbruket kan ändå försvaras av skäl som hänger samman med ett lands självförsörjningsnivå. Om Sverige själv svarade för sitt jordbruksstöd skulle vi få åtskilliga miljarder över för andra viktiga områden i statsbudgeten.

EU är en fundamentalt viktig inrättning i vår världsdel. Därför är det bedrövligt att man inte lyckas anpassa sig till tidens krav. Det olyckliga Brexit har ändå det goda med sig att vi i långtidsbudgeten får ett tillfälle att ifrågasätta EU:s otidsenliga jordbrukspolitik.

Ingemar Bengtsson