Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fria ord: Oskriva mobilregler efterlyses

Att gå omkring på gator och affärer och prata i telefonen har blivit självklart här i Sverige, skriver insändaren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Före mobiltelefonen levde vi ju också. Om vi nu missar ett samtal ser vi ju det på telefonen efteråt. Eller är det viktigt att vi tar samtalet när det kommer?

Ja, telefonerna har förändrat våra liv sedan mobiltelefonen kom. Men någon nämnvärd hänsyn visar vi ju inte varandra mer än att ställa krav på att vi ständigt ska vara nåbara. Att gå omkring på gator och affärer och prata i telefonen har blivit självklart här i Sverige. Sedan åker vi ut på resor till andra länder och tror att de beter sig likt vad vi vant oss vid hemifrån. Det finns ju länder där det anses hänsynslöst att inte se dem man möter på gatan, och gå omkring i affären och prata i mobil är otänkbart. Det går ju bra att gå lite åt sidan och stanna upp när vi talar i telefonen. Vi skulle väl helt enkelt må bra om vi visade lite hänsyn.

Vi har ju oskrivna regler för mycket annat i vårt samhälle, t.ex. lägger vi ju inte av brakfisar hur som helst. Viss skillnad tycker säkert någon. Men det är väl inte rätt att gå ute bland andra människor utan visa respekt för dem vi möter. Och hur många har man inte tittat till en gång extra på då de går och pratar för sig själva.

Vi kanske skulle ta efter Japan lite i vårt handhavande av telefonerna, istället för att inte bry oss om varandra och ha någon kultur kring hur vi använder våra telefoner.

Rune Jakobsson