Osannolik sannolikhet, eller?

Sannolikheten för att det som hände i Stockholm – om det nu verkligen hände – skulle hända en gång till, exempelvis här i Göteborg, är så oerhört jätteliten så man kan nu nästan säkert säga att det inte kommer att hända. Eller kan man det? skriver Tommy Sandgren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Vaknade till nyheten om att Förbifart Stockholm blir cirka fyra miljarder kronor dyrare och tar fyra år längre tid att bygga och slogs jag av en tanke; Sannolikheten, Tage Danielssons gamla reflektion.

För att översätta den till Västlänken av i dag, är det så här majoriteten av Göteborgs fullmäktigeledamöter och Trafikverket tänker i dag?

Det är som om man menar att det som hände i Stockholm är så otroligt osannolikt så egentligen har det nog inte hänt

”Sannolikt va, det betyder väl nåt som är likt sanning. Men riktigt lika sant som sanning är det inte om det är sannolikt. Jag menar, före Förbifart Stockholm så var det ju ytterst osannolikt att det som hände i Stockholm skulle hända, men så fort det hade hänt rakade ju sannolikheten upp till inte mindre än 100 procent så det var nästan sant att det hade hänt. Men bara nästan sant. Det är det som är så konstigt. Det är som om man menar att det som hände i Stockholm är så otroligt osannolikt så egentligen har det nog inte hänt.”

ANNONS

”Sen är det också det att om det som hände i Stockholm verkligen hände, mot förmodan, så är ju sannolikheten för att det ska hända en gång till, den är ju så oerhört löjligt jätteliten, så att på sätt och vis kan man säga att det var nästan bra att det som hände i Stockholm hände, om det nu gjorde det. För jag menar, då kan man ju nästan säkert säja att det inte kommer hända igen. I varje fall inte i Stockholm?.”

Tommy Sandgren

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS