Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

ARKIV Aug 2007. Motorsåg från Husqvarna.Foto. Hasse Holmberg / SCANPIX / Kod 96 Bild: Hasse Holmberg / TT
ARKIV Aug 2007. Motorsåg från Husqvarna.Foto. Hasse Holmberg / SCANPIX / Kod 96 Bild: Hasse Holmberg / TT

Oroa dig inte, trädet lever

Poppeln på Marstrand blev inte mördad, den står kvar och lever, skriver Paul Durkan.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Angående Mark Isitts kulturkrönika Motorsågsmassakern på Marstrand (11/4).

Jag är arborist och jag inspekterade poppeln på Marstrand på uppdrag av Kungälvs kommun år 2017. Insatsen nu i mars var inget "mord". Trädet står kvar och lever.

"Varför så bråttom?" frågar Mark. För att stammen hade börjat att kollapsa. Kollapsen orsakades av förmultning på grund av "vedätande" svamp. Det är en naturlig process. Men genom att såga av grenarna och kronan har man kunnat spara stammen stående.

Mark klagar på att kommunen har inte odlat en ersättare på en annat plats. Det behövs inte. Trädet står kvar och lever. Det kommer förmodligen att fortsätta leva i många år. Även tiotals nya rotskott växer fram varje år. Om man vill kan man välja ut ett eller flera av dessa för att växa vidare på plats eller på ett annat ställe. Eller göra båda delar. Trädet kan lätt leva vidare mycket längre än alla av oss som läser detta. Jag är övertygad om att Mark ska få tillbaka sitt ståtliga stadsrum.

Marks bekymmer över ställen i Göteborg som förlorar fina träd kan mycket väl stämma, men är inte relevant i fallet med poppeln på Marstrand.

Paul Durkan