Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det observerbara är att personer som ofta beskyller andra för rasism själva är rasister, menar insändarskribenten. Bild: Christine Olsson

Omvänd rasism på SR

Om några upplever Sverige så störande rasistiskt, då finns det alltid andra länder med andra lagar – även annorlunda informationskanaler än vår SR – där man kan söka anställning, skriver Karl Kardos.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

I ett upprop av 39 SR-medarbetare riktas skarp kritik mot Sveriges Radios ledning för rasism. Uppropsställarna tar upp ett gammalt känt problem, nämligen att makten, tilldelningen av tjänster, befattningar och positioner i ett samhälle inte fördelas efter strikta demokratiska principer – och att det skulle vara just rasism som hindrar en bättre personalpolitik på till exempel SR.

Under många år har en ojämn könsfördelning i bolagsstyrelser skapat debatt. Som botemedel har framhållits kvotering som en tänkbar lösning. Nuförtiden vill kanske somliga plädera för en kvoteringsprincip inte bara efter kön, utan även religion, hudfärg, etnicitet och nationalitet, men varför inte sexuell läggning, kroppslängd och några andra egenskaper vilka är kännetecknande för en persons varande i vårt samhälle.

Jag som gammal invandrare tycker ibland att det råder en viss omvänd rasism i SR.

Jag som gammal invandrare tycker ibland att det råder en viss omvänd rasism i SR. Det hörs röster som inte talar ren svenska i den mest svenska av svenska kanaler. Det är svårt att uppfatta nyanser och innehåll. Det känns som om det skulle pågå en slags multikulturell tillvänjning om att Sverige inte längre är som förut. Svenska i Lövgärdet är exempelvis inte längre självklart, som min gamla Volvokollega Stefan Sundemo beskrev i GP 8/9.

För mig förefaller det vara så som Lars Åberg har skrivit i sin bok ”Landet där vad som helst kan hända”, att här kan allting hända. Och nu har även detta hänt, att SR påstås vara rasistisk. Det observerbara är att personer som ofta beskyller andra för rasism själva är rasister. Om några upplever Sverige så störande rasistiskt, då finns det alltid andra länder med andra lagar – även annorlunda informationskanaler än vår SR – där man kan söka anställning. Det vore kanske en intressant utväg för uppropsställarna?

Karl Kardos

LÄS MER: SR:s problem är politisk aktivism, inte rasism