Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Omoderna argument från David Eberhard

Läser jag en allvarligt menad artikel eller kom det med något från 1950-talet av misstag?, undrar Maria Börjesson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

till David Eberhard, GP Debatt, 12/3

David menar alltså på fullaste allvar att kvinnor ”inte vill” ha höga företagsposter? Han påstår att det inte finns någon grund för vad en stiftelse som kartlägger jämställdhet inom näringslivet kommit fram till. Själv ger han inte några som helst vetenskapliga fakta från undersökningar så jag antar att det är en helt personlig åsikt han uttrycker.

Du har uppenbarligen aldrig stött på begrepp som patriarkala strukturer, glastak eller härskartekniker som stänger ute kvinnor från de högsta posterna.

Nu är det ju inte så att du som man David varken kan eller ska säga vad kvinnor vill. Din förklaring att kvinnor ”inte vill försaka” hem och barn betyder den att män som har höga positioner försakar sina barn och sitt hem? Eller betyder det att alla kvinnor som jobbar mycket och sliter hårt även utan höga positioner försakar hem och barn? Du argumenterar som vissa män gjort i alla tider, kvinnor ska inte gå på universitet, spela fotboll eller ha rösträtt, det passar dem inte och det de gör kommer alltid att ifrågasättas eftersom man ju har hem och barn att ta ansvar för i första hand – eller? Sen påstår man att det är kvinnans åsikt så man slipper ta ansvar för det själv.

För dig verkar det vara okej att män jobbar åttiotimmarsveckor för att de vill det. Har de inget ansvar för hem och barn? Du har uppenbarligen aldrig stött på begrepp som patriarkala strukturer, glastak eller härskartekniker som stänger ute kvinnor från de högsta posterna.

Den dagen vi har lika löner, då pappor tar ut lika stor del av föräldraledigheten eftersom det inte gör ett för stort hål i familjens budget om han stannar hemma, den dag vi ser att föräldrar tar lika delar ansvar för att vara hemma med sjuka barn och så vidare, då kan vi prata om jämlikhet. Dessutom är det en relativt kort period i kvinnors liv då vi kan eller vill vara hemma med våra barn, de flesta är fullt kapabla att göra karriär både innan och efter den tiden i livet. Det är nog inte heller någon risk att man anställer någon ”mindre lämpad för jobbet” eftersom kvinnor ofta klarar sina studier med bättre resultat än män.

Läs på om jämlikhet innan du uttalar dig igen så du slipper framstå som så okunnig och för inte min och andra kvinnors talan tack.

Maria Börjesson