Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Forsmark kärnkraftverk. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Oklokt att sinka omställningen

Vi är väl alla överens om att klimatkrisen borde åtgärdas helst i går. Då måste det anses ganska dumt att försena omställningen med att stänga fungerande klimatneutrala kärnkraftverk, skriver Lars Wiegert.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Slutreplik

till Jaana Gustavsson, 23/3

Jag påstod inte i min insändare att FN:s klimatpanel IPCC förordar kärnkraft. Men om man läser deras senaste rapport (okt 2018), kan man konstatera (Figure SPM.3b i Summary for Policy Makers), att IPCC tar upp fyra tänkbara scenarier, vilka alla inkluderar kärnkraft att ingå med icke försumbar andel tillsammans med andra energislag. Klimatpanelens budskap är att alla möjliga klimatneutrala energislag behöver anlitas för att nå 1,5-graders målet.

Vi är väl alla överens om att klimatkrisen borde åtgärdas helst i går. Då måste det anses ganska dumt att försena omställningen med att stänga fungerande klimatneutrala kraftverk. Här behövs styrmedel i annan riktning än vad politikerna hittills åstadkommit.

Det finns inte tid för experiment med oprövad teknik. Vi har ju redan sedan 80-talet ett fossilfritt elkraftsystem, som andra länder avundas oss. Det behöver bara byggas vidare på för att möta ökad användning av el för att ersätta fossil energi.

Lars Wiegert