Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Varför skapade man inte speciella avdelningar där man kunde isolera de sjuka, på samma sätt som görs på sjukhusen, frågar sig insändarskribenten.  Bild: Olof Ohlsson
Varför skapade man inte speciella avdelningar där man kunde isolera de sjuka, på samma sätt som görs på sjukhusen, frågar sig insändarskribenten. Bild: Olof Ohlsson

Ofattbart agerande kring corona i Sverige

För mig är det helt ofattbart att man inte satte in större och fler resurser direkt, skapade handlingsplaner och rutiner samt säkerställde miljön för boende och vårdare, skriver signaturen Saknar min svärmor.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Många är vi som tyvärr har nära och kära som ryckts ifrån oss i covid-19. I mitt fall min svärmor, då äldreboendet där hon bodde fick in corona via personalen. Prio 1 enligt alla experter var att vi skulle skydda de äldre. För mig är det helt ofattbart att man inte satte in större och fler resurser direkt, skapade handlingsplaner och rutiner samt säkerställde miljön för boende och vårdare! Ursäkter som att "vi han inte förbereda oss" köper jag tyvärr inte då media gav oss tydliga bilder från övriga världen hur läget kunde bli – så varför satte man inte fart här? Är det beslutsvägarna som är bromsklossarna eller är det besparingarna som gjorts genom åren som, när det väl smäller till som med covid-19, gör att allt faller som ett korthus?

Inom många branscher ser vi dagligen hur initiativ, nytänkade och kreativitet flödar för att hjälpa och komma på nya vägar att kunna arbeta vidare – varför inte inom äldrevården?

Inom många branscher ser vi dagligen hur initiativ, nytänkade och kreativitet flödar för att hjälpa och komma på nya vägar att kunna arbeta vidare – varför inte inom äldrevården?

Varför skapades inte "slussar" där personalen kunde passera och bli testade innan de kom in? När det blev känt att corona kommit in på boenden – varför skapade man inte speciella avdelningar där man kunde isolera de sjuka (som görs på sjukhusen), där personalen måste gå igenom viss process/sluss för att säkerställa att inte sprida smittan vidare? På samma sätt hade man då kunnat säkerställa att anhöriga hade kunnat komma in (självklart genom samma rutiner med process/sluss) för att kunna vara med sin anhörig i slutskedet?

Att få ett värdigt avslut och få ta farväl är viktigt och här kommer en annan aspekt; när man nu inte kan få komma in på äldreboenden och ta farväl – tänker begravningsbyråerna i nya banor? Jag har förståelse för att öppna kistor inte är aktuellt men om man som anhörig vill ta ett sista farväl finns det kistor med plexiglas (för att kunna se sin anhörig)? Kanske det kan vara en idé att utvärdera med tanke på att covid-19 lär pågå under en lång tid framöver.

Med hopp om att vården av våra äldre säkerställs på alla sätt!

Saknar min svärmor

LÄS MER: Senaste nytt om coronaviruset

LÄS MER: Nätapoteket Apotea börjar sälja coronatester