Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insändarskribenten efterlyser en ny hård policy där intervjupersoner måste svara på frågorna och inte kan slingra sig. Bild: Christine Olsson/TT
Insändarskribenten efterlyser en ny hård policy där intervjupersoner måste svara på frågorna och inte kan slingra sig. Bild: Christine Olsson/TT

Oförskämt SVT!

Makthavare som inte ger raka svar beter sig oförskämt mot både tittare och SVT:s medarbetare, skriver Bengt Gustafsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Tittade på Agenda på Luciadagen 2020. Ett ambitiöst upplagt program för att ge medborgarna information i en av tidens ödesfrågor. Men Sveriges justitieminister Morgan Johansson vägrar att svara JA eller NEJ. Studioreportern Nike Nylander pressar enträget och beundransvärt på.

Justitieministern vägrar, slingrar sig och upprepar det vi tittare hört honom säga flerfaldiga gånger. Därutöver lägger han stor tid på att tala om det förflutna, något som Nike Nylander före frågorna förklarat inte var avsikten. I sin upphöjdhet struntar justitieministern i både journalist och tittare. Han kör sitt eget race.

SVT:s ledning beter sig oförskämt mot medarbetare och tittare när man inte har en hård policy mot personer som vägrar att ge raka svar.

Morgan Johansson är sannerligen inte ensam om sådant förakt mot tittarna. Åtskilliga politiker av olika kulörer, andra makthavare och näringslivets företrädare gör likadant. Nu måste SVT ändra policy. Den makthavare som glider undan måste få frågan tillbaka – svara JA eller NEJ!

Om vederbörande inte hörsammar uppmaningen efter ett fastställt antal uppmaningar säger SVT:s medarbetare exempelvis: "Nu har du fått chansen att ge ett klart svar flera gånger men vägrat. Nu avbryter vi intervjun med dig. Du är inte längre med i programmet". Inte ens om det är fler personer som intervjuas i samma program ska makthavare som struntar i att svara JA eller NEJ få fler frågor. SVT:s duktiga journalister ska inte behöva låta sig hunsas, ej heller vi tittare.

Makthavare som inte ger raka svar beter sig oförskämt mot både tittare och SVT:s medarbetare. SVT:s ledning beter sig oförskämt mot medarbetare och tittare när man inte har en hård policy mot personer som vägrar att ge raka svar. En ny hård policy är inte oförskämt mot dem som intervjuas, de sätter sig själva i klistret genom sitt beteende. Kräv JA eller NEJ. Eller – hemska tanke – vågar SVT:s ledning inte införa en sådan policy?

Bengt Gustafsson

LÄS MER: Nya och exklusiva bilder från SVT:s ”Vår tid är nu”

LÄS MER: Fem projekt väljs ut i SVT:s manussatsning