Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Journalisten Johanna Bäckström Lerneby har skrivit boken ”Familjen”. Bild: Meli Petersson Ellafi
Journalisten Johanna Bäckström Lerneby har skrivit boken ”Familjen”. Bild: Meli Petersson Ellafi

Obligatorisk läsning för alla politiker

Man förstår när man läser ”Familjen” och ”Gangsterparadiset” att Sverige ligger långt efter övriga Europa, skriver ”Frustrerad medborgare”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Undertecknad har under den senaste tiden haft förmånen att läsa två intressanta, men också mycket skrämmande böcker: ”Familjen” av Johanna Bäckström Lerneby, och ”Gangsterparadiset” av Lasse Wierup. Familjen handlar om klankriminalitet i östra Göteborg, och Gangsterparadiset beskriver gängkriminalitet i allmänhet.

Båda böckerna borde vara obligatorisk läsning för politiker på alla nivåer i Sverige. Man slås av i vilken motvind polisen har fått jobba i många år; åklagare lägger ner väl utförda utredningar i brist på bevis och människor som vågar vittna, senfärdighet från politikerna när det gäller att stifta nya lagar och en allmän resursbrist i den egna kåren.

Man förstår när man läser att Sverige ligger långt efter övriga Europa (och även de nordiska grannarna) när det gäller effektiv lagstiftning mot den typ av brottslighet som gängkriminalitet utgör.

Böckerna tar udden av en myt, nämligen att de pojkar och unga män (det är alltid män) som deltar i gängkriminaliteten är offer som inte har fått någon hjälp av myndighets-Sverige. Tvärtom har många unga erbjudits stora hjälpinsatser som i många fall inte har gett någon effekt. De har återfallit i det kriminella, förmodligen för att det livet upplevs som ett bättre liv än ett vanligt Svenssonliv.

Båda böckerna kan rekommenderas som en väg att förstå stora samhällsproblem i dagens Sverige.

Frustrerad medborgare

LÄS MER: Recension: ”Familjen” av Johanna Bäckström Lerneby

LÄS MER: Här är de nominerade till Augustpriset 2020

LÄS MER: "Gangstrar anser att de vunnit mot staten"