Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sätt tydliga restriktioner i förskolan som inte går att kringgå, tolka eller missuppfatta: inga barn får vara på förskolan om det finns symptom på covid-19 i familjen och barn som är föräldralediga får vara lediga i mellandagarna, skriver insändaren. Bild: NTB
Sätt tydliga restriktioner i förskolan som inte går att kringgå, tolka eller missuppfatta: inga barn får vara på förskolan om det finns symptom på covid-19 i familjen och barn som är föräldralediga får vara lediga i mellandagarna, skriver insändaren. Bild: NTB

Nya covid-restriktionerna i förskolan är inte nog!

Att det ska vara så här virrigt. Detta är bedrövligt, vi befinner oss i ett krisläge och ändå är vi fortfarande oskyddade varje dag, 40 timmar i veckan, skriver ”En upprörd förskollärare i Göteborg”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag är en förskollärare som älskar att arbeta med barn. Covid-19 har dock varit en stor utmaning för mig och alla inom förskolan.

Vi har slitits itu av oroande känslor under en lång tid nu, att smitta någon i riskgrupp eller att själva bli smittade. Vi har haft olika rekommendationer om barn och vårdnadshavare med symptom. Otydligheten har varit total, det är inget att hymla om. Nu kom ännu en otydlig rekommendation, nämligen att ”symptomfria barn bör hållas hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19 smitta”.

De nya rekommendationerna innefattar alltså inte vårdnadshavare med ”covid-19 symptom som inte testats” och då kan de fortfarande lämna sina barn på förskolan.

Detta är ju självklart ett steg i rätt riktning men mer krävs för att vi personal ska känna oss trygga. De nya rekommendationerna innefattar alltså inte vårdnadshavare med ”covid-19 symptom som inte testats” och då kan de fortfarande lämna sina barn på förskolan. De kan ju ändå bära på smitta. Barnet ”bör” vara hemma.

Att det ska vara så här virrigt. Detta är bedrövligt, vi befinner oss i ett krisläge och ändå är vi fortfarande oskyddade varje dag, 40 timmar i veckan. Mitt bland alla smittor från barn, leksaker, kläder.

Nu när sjukdomen ökar i samhället är känslan i förskolevärlden ”att man blir kastad åt vargarna”. Eller som ”rysk roulette”. Vi vet inte om någon av personalen kommer att drabbas, hur många eller hur allvarligt. När allt detta är över så ser vi alltså hur mycket vi var värda.

Gör om och gör rätt. Sätt tydliga restriktioner i förskolan som inte går att kringgå, tolka eller missuppfatta: inga barn får vara på förskolan om det finns symptom på covid-19 i familjen och barn som är föräldralediga får vara lediga i mellandagarna. Denna jul borde förskolorna endast vara öppna för vårdnadshavare som har samhällsviktiga yrken för att minska smittspridningen, men istället ska vi slås samman flera förskolor.

Skärpning till alla makthavare i samhället som inte tagit dessa beslut! Skärpning!

En upprörd förskollärare i Göteborg

LÄS MER: Barn med smitta hemma ska inte gå till skolan

LÄS MER: Förskolepersonal i Göteborg kan få munskydd och visir

LÄS MER: Okända alternativet till förskola – flerfamiljssystem