Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den nya friskolan i Lerum kan leda till ökade kostnader för kommunen, menar Lars Olov Wiklund.  Bild: Jonas Ekströmer/TT
Den nya friskolan i Lerum kan leda till ökade kostnader för kommunen, menar Lars Olov Wiklund. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ny friskola hotar kommunala skolor i Lerum

Medan NIS kan räkna med välfyllda klasser, kan kommunen komma att ha tomma bänkar i många klassrum, skriver Lars Olov Wiklund.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Nordic International School (NIS) har fått godkänt att starta skola för årskurs 4-9 i Lerum. NIS är en del av friskolekoncernen Watma, vars ägare är densamma som till JB Education. Företaget gick i konkurs 2013.

Om fem år ska skolan ha över 500 elever. Det är mer än hela ökningen i åldersgruppen i Lerum. Dessutom har kommunen redan planerat för full täckning av hela behovet. Trots det välkomnas skolan av alliansstyret och SD, som har majoritet i kommunstyrelsen.

Var skolan ska ligga är inte känt. Ämnet idrott ska NIS bedriva externt, men utrymme i kommunens lokaler saknas. Hur många som kommer att byta skola mellan årskurs 3 och 4, vet ingen. Vad som kan hända är att medan NIS kan räkna med välfyllda klasser, kan kommunen komma att ha tomma bänkar i många klassrum.

LÄS MER: Nordic International School vill in i Göteborg

Tomma bänkar är lika med lägre skolpeng, men runt 85 procent av kostnaderna är fasta och det kan uppstå underskott. Då finns det två möjligheter. Den ena är att den kommunala skolan får spara ihop till sitt underskott genom ”effektiviseringar”, i praktiken neddragningar på personal, böcker, med mera – det vill säga, sänkt kvalitet.

Den andra vägen är att skjuta till medel för att täcka underskottet, men då måste lika mycket skickas till friskolan, trots att där inte finns några tomma bänkar. Det kallas likabehandling! Resultatet blir en ökad kostnad för kommunen och ökad vinst för NIS aktieägare.

Friskolor med en pedagogisk idé är bra för valfriheten. Skolinspektionen har gett NIS klartecken, men varför välkomnar Lerums politiska majoritet en skola som: inte behövs, har som enda mål att maximera vinsten åt ägarna och kan bli en ekonomisk belastning för kommunen?

Lars Olov Wiklund

LÄS MER: Nästan bara vinstdrivande aktiebolag startar friskolor

LÄS MER: Så säger partierna om friskolor