Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag skall fira våra berg med klippor och förvridna tallar, våra bäckar och sjöar, skriver insändaren. Bild: Erik Mårtensson/TT
Jag skall fira våra berg med klippor och förvridna tallar, våra bäckar och sjöar, skriver insändaren. Bild: Erik Mårtensson/TT

Nu vet jag vad jag ska fira på nationaldagen!

Under en cykeltur definierade jag mitt Sverige, min nation. Det känns skönt att ha det definierat, skriver K. Magnusson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

I dag är Sveriges nationaldag. Den skall firas. Skall den? Vad är det som skall firas? Jag funderar.

Inte kan jag fira det tråkiga som, till exempel, kriminaliteten. Allt tråkigt skall jag bortse från.

Under en cykeltur definierade jag mitt Sverige, min nation. Det känns skönt att ha det definierat. Nu vet jag. Nu vet jag vad jag skall fira.

Jag skall fira våra berg med klippor och förvridna tallar, våra bäckar och sjöar. Vårens första blåsippa och sädesärla. Koltrastens sång om våren, de späda björkbladen och ”den blomstertid nu kommer”.

Jag skall fira en behagligt varm doft av hö om sommaren och höstens kallfuktiga lukter i den färgsprakande naturen. Även novemberkulingen, som ruskar avklädda trädkronor, kan ha sin tjusning och skall ingå i firandet.

Alla vinternätternas adventsljusstakar, Lucia och de uppburrade domherrarna ingår. Naturligtvis även Evert Taube, Abba och annan härlig svensk musik.

Mitt Sverige, min nation, inkluderar också mina människor: min släkt och mina vänner. Jag glömmer inte talgoxarna och granskogens sus.

Det är mitt Sverige, min nation, väl värd att fira. Hurra!

K. Magnusson

LÄS MER: Så firar norrmännen nationaldagen under corona

LÄS MER: Seg start på jordgubbssäsongen

LÄS MER: Så firas nationaldagen i SVT