Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Gorm, Kallestad
Bild: Gorm, Kallestad

Nu väcks behovet av andlighet

Våra liv har alltmer kommit att snävas in i en krass materiell syn om tillvarons mening där vi nogsamt sett till att feja våra hus rena från allt vad andlighet heter, skriver Hans Luthman.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Så stundar åter vår stora högtid och firandet av Kristi födelse. Det ges då tid för reflektion och begrundan över den andliga dimensionen i tillvaron – mysteriet och undret som en frälsares ankomst på jorden innebar. Vårt andliga behov har annars kommit att ersättas av kommersialismens förledande lockrop där vi aldrig tycks få nog.

Julhandeln och Black Friday sätter ständigt nya rekord. Lågprisvaruhusens kundvagnar har en tendens att alltmer svämma över. Marknadens giriga krafter har lockat oss in i ett kommersiellt ekorrhjul som vi har svårt att ta oss ur och där graden av förment lycka bestäms av bankkortets köpkraft... Våra liv har därmed alltmer kommit att snävas in i en krass materiell syn om tillvarons mening där vi nogsamt sett till att feja våra hus rena från allt vad andlighet heter.

Nu i adventstider vittnar dock våra överfyllda kyrkorum om att vi människor också har en djupare inre längtan

Nu i adventstider vittnar dock våra överfyllda kyrkorum om att vi människor också har en djupare inre längtan efter ett andligt tilltal och innehåll – trots att vi officiellt sägs utgöra ett av de mest avkristnade länderna i världen.

Insikten om jordens begränsade resurser med klimatperspektivet i färskt minne har också gjort oss väl medvetna om vad vår krävande livsstil har kostat. Det materiella överflödet har heller inte förmått mätta vår ständiga jakt efter lycka där förskrivningen av lyckopiller har mångdubblats.

Kyrkan har en stor utmaning att åter väcka till liv och legitimera vårt djupare behov av både mystik och andlighet i en tid som präglas av ett vilset sökande efter mening ...

En God och måttfull Jul tillönskas av

Hans Luthman