Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Nu får det vara nog med störande musik på tv!

Som tittare med normal hörsel borde man kunna kräva att man ska kunna förstå allt som sägs på SVT, skriver Janne Hansson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Under lång tid har jag och många med mig retat oss på störande bakgrundsmusik och otydligt tal i många tv-program.

Detta har ingenting med dålig hörsel att göra utan är ett problem för många med synnerligen god hörsel. Problemet är att det spelas bakgrundsmusik, som är helt obefogad, när någon talar. Eller så är det människor som talar otydligt.

Och hör och häpna, när SVT sände ett program om den mänskliga hjärnan fick man veta att den inte kan ta in och tillgodogöra sig musik och tal samtidigt. Men vad tror ni det var i programmet? Jo, just det, bakgrundsmusik under tal!

LÄS MER: Stoppa ljudplågan i TV

Själv är jag 70+ och gjorde helt nyligen ett omfattande hörseltest. Resultatet blev att min hörsel var i nivå med en 50-årings, så den är det inget fel på.

Ljudproblemen finns ju förvisso inte bara hos SVT. Men av dem borde man kunna kräva att vi med normal hörsel ska kunna förstå allt som sägs och att störande och obefogad musik inte ska förekomma. Det fungerar ju klanderfritt i vissa program som Aktuellt, Rapport och Agenda.

Janne Hansson

LÄS MER: Alla Mello-bidrag gestaltas med teckenspråk