Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fria ord: Nu blir det plötsligt fint att hata kvinnor

När Sverige får en kvinnlig regeringschef, hur kommer hon att bemötas? En artikel om Annie Lööf nyligen kanske kan ge en försmak, skriver insändaren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

När glastak krossas blir det ofta splitter, splitter som gör ont. Så var det för Australiens före detta premiärminister, Julia Gillard, landets första och hitintills enda kvinna på posten. För tio år sedan hölls en demonstration utanför det australiensiska parlamentet. Plakat med uttryck som ’’Ditch the Witch’’ och ’’Juliar... Bob Browns [dåv. ledare för de australiensiska Gröna] Bitch’’ smyckade folkmassorna, med företrädare för oppositionen stoltserande framför dem. Kvinnohatet mot Gillard avtog knappast efter det. Det for som pollen i våren. Bästa sändningstid på public service-bolaget ABC tillägnades en kväll åt att diskutera storleken på Gillards rumpa.

Efterklokheten har varit stor angående behandlingen av henne. Tillbaka i Sverige, vårt ansett jämställda land, har vi än dock inte haft vår första kvinna som regeringschef. Hur mycket splitter kommer det att bli det för henne, oavsett vem hon blir, som kommer att behöva krossa glaset? Kanske kan man få en försmak genom den artikel som för några dagar sedan publicerades av en renommerad tidning, signerad en renommerad kulturjournalist? ’’Jag hatar Annie Lööf. Det handlar inte riktigt om politiken hon driver’’, ’’För att jag hatar Annie Lööf är nästan existentiellt.’’ Eller den tweet som en före detta ledarskribent på SvD skrev, riktad mot en kvinnlig journalist med utländsk bakgrund? Att svensk opinionsjournalistik ”förlorat 20 till 50 iq-punkter’’, insinuerande att det var på grund av invandrare som henne. Han bad senare om ursäkt. Han hade druckit för mycket öl.

Hatet mot kvinnor i offentligheten hårdnar. Från att vara fult blir det plötsligt fint, från att vara i det dunkla publiceras det nu i det öppna. Långsamt letar det sig in; från extremister som skriver i ytterkantspublikationer till vedertagna samhällsdebattörer som verkar i den öppna samhällsdebatten. Och det är förflyttningen upp från kommentarsfälten till spalterna som borde oroa oss. Det blir okej att hata kvinnor.

Oavsett vad hon står för, kan man fråga sig hur det blir när en svensk kvinna för första gången blir regeringschef. Kanske får hon lika mycket hat och hot som Julia Gillard? Kanske ännu mer? Men om vi inte, som australiensarna, ska få se tillbaka i skam på hur vi behandlade vår första kvinnliga ledare får vi nog rycka upp oss nu. Göra vårt eget glastak lite mjukare att krossa. Bli bättre.

Adam