Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Normaltemperaturen är ointressant

Vi är helt enkelt för många och jorden är för liten. Det är där temperaturökningen slår in, skriver Ulf Celander.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Rune Alexandersson, 15/10

Du har alldeles rätt i att det varit varmare tidigare i historien vid förmodligen flera tillfällen. Det du inte har en aning om är hur detta påverkade de människor som levde då. Missväxt på grund av torka kan man väl anta förekom och därmed svält och död. Därför är det fullkomligt ointressant vad normal temperatur är.

I dag är vi åtskilliga miljarder fler människor på jorden som skall tära på naturresurser, som dessutom till stor del tagits i anspråk för andra ändamål.

Det är det som är det stora problemet. Inte temperaturökningen i sig. Vi är helt enkelt för många och jorden är för liten. Det är där temperaturökningen slår in. Höjda havsnivåer på grund av smältande isar. Torka i många områden med otillräcklig nederbörd. Vi vet inte heller hur väderleken i stort påverkas.

Och dessutom fortsätter vi att tära på jordens resurser i oförminskad takt.

För Göteborgs del har årsmedeltemperaturen under innevarande 30-årsperiod som tar slut nästa år stigit med mellan 1 och 1,5 grader jämfört med föregående 30-årsperiod.

Det kanske inte verkar så mycket, men det fortsätter.

Ulf Celander