Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De som finansierar ”säljpartiernas” röstköp är alla kommunmedborgare, skriver Gunnar Ene. Bild: Hasse Holmberg/TT
De som finansierar ”säljpartiernas” röstköp är alla kommunmedborgare, skriver Gunnar Ene. Bild: Hasse Holmberg/TT

Ni ombildar hyresrätter för att få fler röster

Den som i praktiken finansierar ”säljpartiernas” röstköp är alla kommunmedborgare, skriver Gunnar Ene.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Kommunfullmäktige i Göteborg öppnar för att i stor skala ombilda hyresrätter i kommunägda bostadsbolag till bostadsrätter (GP 28/10). Exakt hur detta kommer att gå till, vet vi inte.

Däremot vet vi hur det gick till när motsvarande beslut genomdrevs i Stockholm på 1990-talet. Befintliga hyresgäster erbjöds att köpa den lägenhet man hyrde till ett pris som motsvarade 75 procent av marknadsvärdet. Detta ”generösa” erbjudande fick ett entusiastiskt mottagande av de flesta hyresgästerna, och i dag finns det inte lika många kommunägda hyresfastigheter på Söder som förr.

LÄS MER: Göteborg behöver både bostads- och hyresrätter

En lägenhet i Majorna/Kungsladugård säljs numera sällan för mindre än 60 000 kr/kvm. Den som i dag besitter en hyreslägenhet i en kommunägd fastighet kan börja drömma om att kanske få köpa den på ungefär samma villkor som i Stockholm. Den som köper en lägenhet värd 4 miljoner får i så fall 1 miljon kronor som gåva av Göteborgs stad!

Med kännedom om att egennyttan är en del av normalt mänskligt beteende, kan man förutse en viss överströmning av röster från de partier som motsätter sig omvandling till de partier som stöder omvandling.

Vad vi ser är hur vissa partier oblygt försöker köpa röster. Man köper inte ens röster med egna pengar! De som i praktiken finansierar ”säljpartiernas” röstköp är alla kommunmedborgare, som får se kommunens samlade förmögenhet minska.

De som saknar kontakter och pengar och har kötid på Boplats som enda tillgång, kommer att få se drömmen om en egen lägenhet försvinna allt längre bort. Oetiskt och skamligt, tycker jag!

Gunnar Ene

LÄS MER: Hyresgästföreningen blandar bort korten om ombildningar

LÄS MER: Göteborg har inte råd att sälja ut allmännyttan