Richard Jomshof (SD) tycker att vi ska prata mer om islams rötter. Sverigedemokraternas rötter får man däremot inte prata om, skriver Nora Gavelin.
Richard Jomshof (SD) tycker att vi ska prata mer om islams rötter. Sverigedemokraternas rötter får man däremot inte prata om, skriver Nora Gavelin. Bild: Anna Tärnhuvud

Ni kastar sten i glashus när ni talar om islam

Richard Jomshof (SD) tycker att vi ska prata mer om islams rötter. Sverigedemokraternas rötter får man däremot inte prata om, skriver Nora Gavelin.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Sverigedemokraten och justitieutskottets ordförande Richard Jomshof tycker att vi ska prata mer om vilka odemokratiska, våldsbejakande och kvinnofientliga rötter islam har, samt vad grundaren Mohammed gjorde för 1500 år sen. Sverigedemokraternas grundare och rötter får man däremot inte prata om.

Att överhuvudtaget nämna att SD grundades av flertalet aktiva och kända nazister, bland annat en gammal SS-soldat som stred för Hitler i Nazityskland, är ”orättvist”. För det var ju 35 år sen.

Både partiledaren och partistyrelsen på den tiden var en mix av folk från andra nazistiska och fascistiska partier, rörelser och organisationer. Under Sverigedemokraternas valkampanj år 1991 demonstrerade de sista sida vid sida med skinnskallar och Vitt ariskt motstånd innan de lyssnade på en gammal SS-veteran som de bjudit in som talare.

ANNONS

Och Sverigedemokrater hejar inte bara på koranbränningar, utan vid ett sommarläger för Nationalsocialistisk front år 1996 brändes litteratur från förintelseöverlevare. Där höll även Sverigedemokraternas före detta vice ordförande tal iklädd nazistuniform med hakkorsbindel, framför en stor hakkorsflagga.

Men innan vi snackar om att Islam skulle vara våldsbejakande mot oliktänkande, påminn Jomshof om när Gudrun Schyman höll tal år 1993 och ordföranden för Sverigedemokraternas ungdomsförbund och en i SD:s styrelse greps i publiken med en skarpladdad handgranat.

Men vi behöver inte alls gå så långt bak i tiden för att hitta Sverigedemokraternas engagemang för att inskränka aborträtten (det var 2018), återinföra sambeskattning (en stor kvinnofälla) eller det faktum att de till skillnad från alla andra partier inte har någon politik alls för att stoppa/minska mäns våld mot kvinnor.

Richard Jomshof är ordförande i riksdagens justitieutskott, och representerar SD. Ska vi prata om hur dagens muslimer kan vara del av en religion, trots vad grundaren gjorde för 1500 år sen, är det relevant att prata om vad Richard Jomshof gör i SD, som grundares av nazister för 35 år sen.

Vi kan absolut prata om Islam, men klirret hörs när ni kastar sten i glashus.

Nora Gavelin

LÄS MER:SD:s historia en öm punkt när partiet närmar sig makten

LÄS MER:SD:s väg från extrema outsiders till de politiska finrummen

LÄS MER:SD försöker mörka resultaten i sin egen vitbok

ANNONS