Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige misslyckas i att skydda stora delar av sina medborgare och vad värre är, man försökte inte ens, menar insändarskribenten. Arkivbild. Bild: Markus Scholz

Ni har svikit samhällskontraktet

Vi riskerar att se en utveckling som liknar den i USA med stora grupper utanför samhället som skapar sina egna lagar, skriver ”Desillusionerad”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag läser om kriminella släktnätverk, eller klaner om man så vill. Kännetecknande för en klan är bland annat att man inte har tilltro till myndigheter, och att man skapar sin egen rättvisa. Klanerna har sina rötter i länder där samhället inte förmått skydda sina medborgare. I Sverige har de flesta hög tilltro till myndigheter, vi förväntar oss att vår lojalitet och vilja att följa samhällets regler belönas med att vi tas om hand och skyddas när vi behöver det. Det är det så kallade samhällskontraktet, som jag varit en del av och är uppväxt med. Jag har tagit för självklart att den dag jag behöver det, finns samhället där.

För min del är samhällskontraktet uppsagt, tilltron till systemet borta.

Sen kom det nya coronaviruset. Denna otroligt sorgliga historia där gamla människor inte skyddades, där personalen på boendena inte fick tillgång till skyddsutrustning, där många vikarier fick försöka göra så gott de kunde utan ledning. Vi ska göra det här tillsammans sa statsministern men lät bli att skydda alla som arbetar nära andra, så att busschaufförer, taxichaufförer, undersköterskor och kassabiträdet med flera fick gå oskyddade till jobbet. Riskgrupperna stod utan inkomst och riskerade livet. Sverige misslyckas i att skydda stora delar av sina medborgare och vad värre är, man försökte inte ens.

För min del är samhällskontraktet uppsagt, tilltron till systemet borta. Vi riskerar att se en utveckling som liknar den i USA med stora grupper utanför samhället som skapar sina egna lagar. Kriminella klaner kommer då att vara det minsta problemet..

Desillusionerad

LÄS MER: Om det inte är corona – vad är det då?