Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Markus Schreiber
Bild: Markus Schreiber

Nej till avtal med skövlande Brasilien

Avskogningen av Amazonas har ökat med 54 procent under januari 2019 jämfört med samma period 2018. Nu gäller det att se till att Sverige inte ställer sig bakom handelsavtalet, skriver Roger Bydler.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

EU:s klimatpolitik och åtgärder för att minska utsläppen går åt fel håll. Förhandlingarna om tidsperspektiv för när utsläppen av koldioxid ska var nere på nettonoll verkar landa på 2050. Det är åtminstone 10 år för sent, senast 2040 bör gälla om vi inom EU ska ge vårt bidrag till Parisavtalets mål.

Dessutom har nu EU, med Cecilia Malmström i spetsen, förhandlat fram ett handelsavtal, Mercosur, med länder i Sydamerika där Brasilien ingår. Brasilien har under den nye presidenten Bolsonaro drastiskt ändrat miljö- och klimatpolitiken. Avskogningen av Amazonas har ökat med 54 procent under januari 2019 jämfört med samma period 2018. Varje minut skövlas två fotbollsplaner med regnskog. Brasilien tillhör nu de farligaste länderna för personer som arbetar med naturskydd. Över 340 organisationer protesterar mot avtalet. Svenska regeringen genom Ann Linde ser trots detta positivt på handelsavtalet.

EU talar om att minska utsläppen av växthusgaser, men i praktisk politik sätts klimatmål som inte är i linje med Parisavtalet och handelsavtal förhandlas fram med länder som helt struntar i att vidta åtgärder för minskade utsläpp. I den klimatkris vi befinner oss i är detta inte acceptabelt. Nu gäller det att se till att Sverige inte ställer sig bakom handelsavtalet. Heder åt dagligvarukedjan Paradiset som inte längre säljer produkter från Brasilien. Som konsumenter bör vi följa deras exempel och inte köpa kött eller andra produkter från Brasilien.

Roger Bydler