Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Nej tack till elitistiska konstutställningar

Konstmuseet i Göteborg har en del att lära av Kiasma i Helsingfors.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Besökte Kiasma i Helsingfors för att ta del av nutida konst i söndags. 15 euro fattigare och ett djupt andetag. Men, jubel och glädje! Fantastiskt, inbjudande och förklarande! En utställning för att tillgängliggöra.

Vid varje verk fanns ett anslag som beskrev konstnärens teknik, syfte och tanke som för att hjälpa betraktaren att förstå och se. Aldrig plaketten "utan titel". Och i ett rum fanns en rullande video med intervjuer där konstnärerna beskrev sin del av utställningen.

På vägen ut passerade vi vad som inom familjen i dag kallas "tokhallen". Modern konst utan någon som helst önskan att förklara sig eller bjuda in.

Jag kan inte låta bli att jämföra med upplevelsen från vårt besök på Konstmuseet i Göteborg. Vi gick dit, i syfte att tonåringarna åtminstone skulle få lära sig vilka ABC-konstnärerna är. Bildning är ju inte att vänta av dagens skola. På vägen ut passerade vi vad som inom familjen i dag kallas "tokhallen". Modern konst utan någon som helst önskan att förklara sig eller bjuda in.

Svensk konstutställning är elitistisk och exkluderande. "Utan titel" är lika idiotiskt som om Universeum skulle sätta upp en skylt med texten "fysikexperiment" och inget mer.

Konstelitister, lär av Kiasma. Då kan ni också få lokalerna fyllda av besökare.

Peter Haglund