Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Politiker måste välja mellan mer resurser eller mer service, menar insändarskribenten. Bild: NTB
Politiker måste välja mellan mer resurser eller mer service, menar insändarskribenten. Bild: NTB

Nedskärningar är inte vad förskolan behöver

Det är dags för politiker att se sanningen i vitögat och vidta åtgärder som gör skillnad, skriver signaturen Milton Maslow.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Budget 2022 ser inte alltför ljus ut för Göteborgs förskola. De flesta partierna verkar vara överens om att släppa igenom en budget som blir ett blodbad för verksamheterna. Kostnader ska minskas och anslagen till barnen ska inte ökas. Ändå ska det bedrivas en lika bra verksamhet. Missnöjet bland de anställda i Göteborg stad har börjat pyra. Svaret från politikerna är effektivisering.

Jag har några förslag på en effektivare verksamhet som skulle underlätta för personalen.

LÄS MER: Oppositionen kräver mer pengar till förskolan

• Både förskollärare och barnskötare har massa kringuppdrag, allt från att torka bord till att leta efter borttappade kläder, som måste tas bort så att de kan fokusera på kärnuppdraget.

• Många av de klassiska arbetsledningsuppdragen, som att planera för att ta in vikarier och se över bemanningen, har lagts på medarbetarna. Lägg tillbaka detta i händerna på arbetsledning eller administrativ personal.

• Under pandemin har vissa vårdnadshavare lämnat barn med symptom. Detta är inte gratis och blir höga vikariekostnader. Inför därför hårdare restriktioner vid symptom.

• Att barn till föräldralediga, arbetssökande samt sjukskrivna ska få ha sina barn på förskolan under en pandemi med ökad risk för smitta är ju inte heller empatiskt mot varken barn eller personal. Inför regler för att dessa kan vara hemma under en tidsbegränsad period.

LÄS MER: Jätteprojekten som drar igång nästa år

Det är dags för politiker att se sanningen i vitögat och vidta åtgärder som gör skillnad. Antingen utökar man resurserna till verksamheterna eller så får man helt enkelt minska på servicegraden. Nu kan väl ingen politiker lura medborgare om satsningar på förskolan i val 2022, för den har vi väl hört förut?

När blir det dags att gå från ord till handling?

”Milton Maslow”

LÄS MER: Nu stärker vi förskolan med 130 miljoner kronor