Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fler polisbeslag av narkotika, som det på bilden, är det bästa för samhället och människorna, anser signaturen Livskvalitet.  Bild: TT
Fler polisbeslag av narkotika, som det på bilden, är det bästa för samhället och människorna, anser signaturen Livskvalitet. Bild: TT

Narkotikan i samhället måste minska

Narkotikapolitikens uppgift är att skydda medborgarna från den samhällscancer som narkotikabruket är, skriver signaturen Livskvalitet som en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

13/7 Sverige behöver en ny narkotikapolitik

Om det är så att man kan minska antalet döda genom att avkriminalisera narkotikaanvändning, utan att användningen av illegala droger ökar, så låter det som en bra idé. Men signaturen Mörkertal nämner ingenting om andra alternativ för att minska bruket.

Polisens befogenheter

Narkotikan påverkar ju hjärnans funktion och brukaren förlorar därför en del av den funktionalitet som behövs för att fungera väl, både för sig själv och för sin omgivning. I stället för straff kan samhället kräva en obligatorisk gruppterapi, med tvångsintagning om det behövs.

Samtidigt bör polisen ges större befogenheter och resurser att stoppa det allra farligaste ledet — narkotikalangarna som förser brukarna med all cannabis och tyngre droger. Om det ledet stoppas effektivt försvinner ju marknaden för smugglare och tillverkare. En viss framgång har nåtts mot internetförsäljningen men där behövs säkert mer insatser.

För att bromsa gatulangningen bör polisen få befogenhet att beslagta en brukares telefon och direkt spåra alla samtal för att kunna hitta langaren. Brukaren måste även ha skyldighet att uppge var, när och hur han köpt narkotikan, om han vägrar kan han dömas för skyddande av brottsling.

Straffen för gatulangare måste bli kännbara, oavsett om beslaget är litet.

Stort lidande

Tekniken för att spåra narkotika måste förbättras, narkotikahundar i all ära men det är en begränsad resurs. För några år sedan skrevs det om ”elektroniska näsor” som skulle kunna användas på restauranger och vid annan sökning, den utvecklingen måste prioriteras.

Narkotikabruk leder till stort lidande och tragedier för brukare, deras föräldrar, syskon, partners och barn. Samhället måste stärka och samordna insatserna för att vända utvecklingen.

Livskvalitet