Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den här gruppen har helt glömts bort i debatten, menar insändarskribenten. Bild: Terje Pedersen

Munskydd gör det omöjligt att kommunicera

Jag har inte hört en enda reporter som tagit upp situationen för de hörselskadade, om vi skulle införa krav på munskydd i kontakten med varandra, skriver G. Lund.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag kan ännu samtala med min son. Det känns bra. Om jag bodde i Frankrike eller Spanien skulle det vara närmast omöjligt i dag. Där, precis som i många andra länder, är det tvång på att bära munskydd, så då skulle vi inte förstå varandra.

Jamen man kan ju höras under masken, kanske någon invänder. Jovisst för de flesta människor går det – men inte för min son. Han måste se mina läppar för att förstå vad jag säger då han har en grav hörselskada.

Den här gruppen har helt glömts bort i debatten. Jag har inte hört en enda reporter som tagit upp situationen för de hörselskadade, om vi skulle införa krav på munskydd i kontakten med varandra. I andra sammanhang talas det vitt och brett om hur vi skall tillgänglighetsanpassa samhället för människor med funktionsvariation. Nu verkar alla sådana tankar som bortblåsta.

Vi behöver inte munskydd om alla höll de avstånd, som Folkhälsomyndigheten rekommenderar, och om vi tänker oss för när vi rör oss ute i affärer eller reser kollektivt. Jag är glad att Sverige har en egen strategi. Då kan jag fortsätta att prata med min son och han kan ge svar på tal.

G. Lund

LÄS MER: Oro för smittspridning av coronavirus i Vita huset

LÄS MER: Nya krav på munskydd i Danmark – i fängelse