Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Husdjur behöver inte vara en omöjlighet under klimatomställningen, menar Karin Pleijel (MP) i sin replik. Bild: Martin Meissner
Husdjur behöver inte vara en omöjlighet under klimatomställningen, menar Karin Pleijel (MP) i sin replik. Bild: Martin Meissner

MP: Det går att ställa om och ha ett gott liv

Politiken på alla nivåer, inte minst här i Göteborg, behöver ta ansvar för klimatomställningen och besluten måste fattas NU, skriver Karin Pleijel (MP), i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

17/3 Vilken politiker vill förbjuda katter?

15/3 Kära politiker, det går för långsamt

Jag delar uppfattningen att det krävs modiga politiska beslut för att lyckas med klimatomställning, men anser att det finns bättre och mer effektiva åtgärder än de som Sven föreslår.

För att klara klimatkrisen krävs förändring av samhället på systemnivå. Politiken på alla nivåer, inte minst här i Göteborg, behöver ta ansvar för klimatomställningen och besluten måste fattas NU. Enligt forskningen har vi cirka tio år på oss innan jorden hamnar i ett läge där klimatupphettningen inte längre går att stoppa.

Vi är övertygade om att det går att ställa om och fortfarande ha ett gott liv som fortsatt inkluderar sällskapsdjur, internet och produkter från andra länder.

Städerna har ett särskilt ansvar och vi vill att Göteborg ska vara en föregångare.

Miljöpartiet har tillsammans med Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ lagt fram en rad förslag som skulle skynda på klimatomställningen av Göteborg. Med en klimatbudget tas ett helhetsgrepp över tid för att gå till nollutsläpp i tydliga steg. Vi vill också inrätta ett fristående granskande klimatråd med experter som pådrivare för att stadens politik tillräckligt snabbt leder till att nå miljömålen. Tyvärr har övriga partier sagt nej till dessa och flera andra förslag.

Göteborg kommer under våren att få ett nytt miljö- och klimatprogram. Det är vi glada för och Miljöpartiet kommer att göra allt vi kan för att omsätta programmet i praktisk handling. Vi kommer att fortsätta agera blåslampa tills utsläppskurvorna knäcker nedåt – för ett grönt och rättvist Göteborg.

Karin Pleijel (MP), kommunalråd i opposition

LÄS MER: Pandemin har inte knuffat bort klimatfrågan

LÄS MER: Snabba klimatförändringar får älgar att svälta

LÄS MER: Så kan rovdjuren skydda oss från nästa pandemi